Szalézi Szent Ferenc Gimnázium - Kazincbarcika

Ez nekem kínai

Ez volt az első gondolatom, amikor először megláttam Wanhua BorsodChem Zrt. óriási logóján a kínai feliratot. Nem is gondoltam, hogy egyszer lehetőség nyílik arra, hogy a kínai ne legyen kínai.

Kínai nyelvtanfolyam indul a Szalézi Gimnáziumban 2018. november 7-én.

A Miskolci Egyetemen működő Konfuciusz Intézet jóvoltából lehetőség nyílt arra, hogy a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai kínai nyelvtanfolyamon vegyenek részt. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon dr. Kuttor Dániel, a miskolci Konfuciusz Intézet igazgatója látogatott el iskolánkba, hogy találkozzon azokkal a lelkes diákokkal, akik szeretnék kihasználni a kínálkozó lehetőséget. Elkísérte őt Prof. Dr. Liu Jie a Konfuciusz Intézet kínai igazgatója és a nyelvtanfolyamot tartó tanárok.

Iskolánk és a diákok is jó benyomást keltettek a vendégekben. Igazán lelkes kis csapat gyűlt össze, akik jártasak az angol nyelvben, hiszen ez lesz a közvetítő nyelv. Rögtönzött óra keretében összegyűjtöttük a kínai kultúrával kapcsolatos tudásunk morzsáit. Mindenkinek van valami apró ismerete a kínai történelemről és kultúráról. Kínával kapcsolatban szinte mindenkinek először Peking és a kínai Nagy Fal jut eszébe, kisebb gondolkodás után pedig a porcelán, iránytű, ópium és az agyaghadsereg. Szinte semmit nem tudtunk a kínai zenéről, hangszerekről és táncról. Egy kisfilm segítségével tettünk rögtönzött utazást ezen a téren.

Az együttműködés nagyon ígéretesnek tűnik. A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákoknak valószínű lehetőségük lesz arra is, hogy Kínába látogassanak. Izgalommal várjuk az őszi szünet utáni első órát, hogy egy kis lépéssel közelebb kerüljünk a kínai írásjegyek megismeréséhez.

                              

Bárdos-Dorkó Ágnes

a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanára

Helyszín

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika

Időpont

2018.11.07.

További Események