Szalézi Szent Ferenc Gimnázium - Kazincbarcika

A magyar zászló és címer napjának országos ünnepe

Szalézi siker az országos ünnepi rajz- és esszépályázaton

3. díjat nyert Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja

 

2018-ban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ismét meghirdette az „Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére” elnevezésű országos versenyt. A pályázaton nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyar fiatalok is indulhattak. Iskolánkat két tanuló képviselte, akik közül Elleh Emily Chioma 9. C osztályos tanuló a középiskolai rajz-kategóriában 3. helyezést ért el a „Hátba szúrt herceg” című alkotásával. Felkészítője Bukodiné Sólyom Ilona, a gimnáziumunk tanára volt.

A címerek és zászlók mindig a közösség egybetartozásának a kifejezői, jelképei. Hányatott sorsú nemzetünk sok évszázados történelme azt bizonyítja, hogy a magyarság-tudat mindig erősen élt népünk tagjaiban, és ez mindig kifejezésre került a nemzeti összetartozásunk jelképeiben, különösen a magyar zászlóban és címerben.

A versenykiírás témája: a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat kellett adott technikákkal, sajátosan, esetleg történelmi eseményekbe ágyazottan, illetve történelmi személyek ábrázolásával megjeleníteni. Kevés technikai megkötöttség volt, a pályázók fantáziájának bőven teret adtak. A beérkezett pályaműveket nívós művészek és híres közéleti személyiségek zsűrizték.

Emily A/3-as méretű festményt készített. A képén sajátosan ábrázolta országunk zászlójának színeit, méghozzá úgy, hogy Magyarországot közben megszemélyesített formában egy fiatalemberként jelenítette meg. A versennyel kapcsolatban megkérdeztük Emilyt:

-     Mi adta az ötletet az alkotáshoz?

-     Amikor belegondoltam, mivel tudnám Magyarország történelmét egy képben visszaadni, több ötletem is volt. Végül aztán történelmi múltunk kapcsán főként az átélt háborúkra és megpróbáltatásokra, és nemzetünk állhatatosságára, kitartására terelődött a figyelmem. Innen próbáltam ihletet meríteni a munkámhoz.

-     Mennyi időben tellett? Mennyi munka volt benne?

-     Ha mindent beleszámolok, akkor mintegy két-három nap kellett a megvalósításához.

-     Mit szeretnél üzenni ezzel a képpel?

-     Érdemes elgondolkodnunk országunk történelmén, és azon, hogy mennyi fájdalmat okoztak neki nemcsak a külső támadások, hanem a belső széthúzások is. Ezek ellenére még mindig áll az országunk. A jövőt illetően egyfajta reményteli érzést szerettem volna kifejezni azzal, hogy egy fiatalemberként ábrázoltam hazánkat.

-     Mik a terveid e téren a jövőt illetően?

-     A rajzolás az életemben mindig is fontos szerepet töltött be. Szeretek kísérletezni különböző technikákkal, színekkel és műfajokkal; szívesen próbálok ki új, akár digitális rajzeszközöket is. Remélem, hogy a jövőben is részt tudok venni hasonló pályázatokon.

A díjátadó március 16-án Budapesten a Várkert-bazárban lesz. Ez ugyanis az a nap, melyet a magyar országgyűlés kijelölt a magyar zászló és címer emléknapjául, amely nemzeti összetartozásunkat hivatott kifejezni. Az elkészült műveket pedig Budapesten fogják majd kiállítani, ahol – az elmúlt évekhez hasonlóan – az érdeklődők is megtekinthetik.

Emily sikeréhez szívből gratulálunk!

 Ár Eszter és Kun Nikolett, 9. C osztályos tanulók

Elleh Hajnalka, a Szalézi Szent Ferenc gimnázium tanára

Helyszín

Budapest, Várkert Bazár

Időpont

2018.03.16.

További Események

Szalézi Pedagógiai Konferencia a hála jegyében

2023.11.06. 10:00 15:00

3700 Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2. Don Bosco Sportközpont

Szalézi Pedagógiai Konferencia a hála jegyében