Szalézi Szent Ferenc Gimnázium - Kazincbarcika

VÍZKERESZTI SZENTMISE

A Katolikus Egyház előírásai szerint a főünnepeket "méltó és igazságos" szentmisével, zsolozsmával, ünnepi imádságokkal kell megtartani. Január 6-a a magyar egyházban – 2014-től kezdődően a pápa engedélyével – tanácsolt ünnepből kötelező főünneppé vált.

Ezen a napon a nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek: a napkeleti bölcsek vagy a hagyomány szerint háromkirályok látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit.

Kötelező ünnep lévén a Szalézi Gimnázium 2018. január 8-án szentmisén vesz részt az alábbiak szerint:

·         az első két órát a szokásos rendben megtartjuk

·         9.10-kor a 7-9. évfolyam sorakozik a földszinti zsibongóban, majd a 3. órát tartó tanár vezetésével átvonulnak a templomba,

o   a visszaérkezés után a 7-9. évfolyam a 3. órarendi órával folytatja a tanítást

·         a 10-12. évfolyamosok a 3. óra után 10.05-kor sorakoznak a zsibongóban, és a 3. órát tartó tanár vezetésével vonuljanak át a templomba,

o   a 4. órát „Vízkereszti szentmise”-ként írják be

·         ezt követően az 5. órával a szokásos rendben folytatjuk a tanítást

·         a délutáni órákat a szokásos rendben megtartjuk

 

Azok a pedagógusok, akiknek nincs 4. órájuk, a 4. órai szentmisén vegyenek részt. Kérek minden osztályfőnököt és tanár kollégát, hirdesse az osztályokban a január 8-i szentmisét.

 

Kazincbarcika, 2018. január 5.

 

Petróczi Gábor

igazgató