Szalézi Szent Ferenc Gimnázium - Kazincbarcika

„Menő menza” a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A program indulása: 2018. január 31.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Alapítványa 20.000.000.- Ft összegű támogatásban részesült a „Menő menzák az iskolában – egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok” című pályázaton az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.5.-17-2017-00134 azonosító számon. A pályázat megvalósítására 2018 végéig kerül sor, célcsoportját a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulói képezik. A projekt során különböző tevékenységek, szolgáltatások, rendezvények előadások fogják népszerűsíteni az egészségformáló életmódot tanulóink és dolgozóink és a gimnáziumunkban étkezők számára.

1.)    Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében

A programban dietetikus szakember méri fel a tanulók egészségi állapotát és ennek megfelelően egyénre szabott írásos táplálkozási ajánlással látja el őket.

 

2.)    A tanulók egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése az alábbi módszerekkel

a)      2018 tavaszától iskolai tankertet alakítunk ki és működtetünk az iskola udvarán.

b)      Hamarosan tankonyhát hozunk létre, amelyben egyszerre egy-egy osztály vesz részt az ismeretterjesztő és szemléletformáló célokat megvalósító foglalkozásokon.

c)      A szemléletformálást segítő ismeretterjesztő foglalkozásokat szervezünk, amelyek részeként mintaétrendek, speciális étrendek összeállítása, a konyhai eszközök biztonságos használatának elsajátítása, ételek tápanyagtartalmának kiszámítása, táplálkozással összefüggő betegségek ismertetése kerül sorra.

 

3.)    Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése

a)      Az év során három alkalommal egészségnapot szervezünk, az elsőt 2018. január 31-én, a másik kettőt pedig ősszel. Közösségformáló, diákokat megmozgató egészségformáló iskolai rendezvényeket szervezünk, amelyek keretein belül egy egésznapos Tisza-tavi biciklitúrát, főzőversenyt, rajzversenyt is tervezünk.

b)      Gyümölcssarkot fogunk működtetni az iskolai menzán.

c)      Szeretnénk ráirányítani diákjaink figyelmét a tiszta ivóvíz fogyasztásának egészséges voltára, ennek részeként az iskolában hat ivókút kialakítása kezdődött meg.

Bízunk benne, hogy Alapítványunk sikeres pályázata eredményeként az amúgy is kiváló menzánk még „menőbbé” válik, biztosítva ezzel diákjaink, pedagógusaink és dolgozóink számára az egészséges táplálkozáshoz szükséges optimális körülményeket.

 

Petróczi Gábor igazgató

Sáfrányos Józsefné gazdaságveze

Helyszín

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika

Időpont

2018.01.31.

További Események