Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium

A Tolerancia világnapja a Don Bosco Iskolában

A Tolerancia világnapját a kazincbarcikai Don Bosco Iskola és a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium közösen rendezte meg. A két iskola „kicserélte” diákjait azért, hogy kölcsönösen tapasztalatokat szerezhessenek a másik intézményről, az ott folyó munkáról és képzésekről.

A Don Bosco Iskolában történelem, matematika és természetismeret órákon vettek részt a Szalézi-s diákok. A történelem órát Szűcs János tanár úr tartotta, a matematikát: Mata Attila, a természetismeretet pedig Tóth Zsóka tanárnő. Arról kérdeztem őket, hogy mit jelent számukra a tolerancia?

A tolerancia: A másik ember elfogadása, a másság elfogadása és megértése. Elfogadása annak, hogy mindenki olyan, amilyen. Gyökeresen nem lehet senkit megváltoztatni, inkább csak csiszolni, véleményüket formálni. Megadni másoknak mindazokat a jogokat, amelyekre te magad is számot tartasz.

Tanárként mennyire vagytok elfogadóak?

Mata Attila:Úgy gondolom a kérdésben a válasz is benne van. Tanár vagyok, elfogadó vagyok. Gyerekekkel dolgozom már évtizedek óta.  De ha más oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor a Don Bosco-ban dolgozom. Ez már maga a válasz a kérdésre, hogy mennyire is vagyok elfogadó.”

Szűcs János:Nap, mint nap elfogadónak kell lennem, különben állandó konfliktusaim lennének a tanulókkal.”

Hogy tetszett nektek a tolerancia napja, mint rendezvény, milyen volt az óra a Szalézi-s diákokkal?

Tóth Zsóka:Más élmény volt. A diákok érdeklődők, nyitottak voltak a mi iskolánk élete iránt. Kíváncsiak voltak az itteni diákokra. Az óra jól sikerült, partnerek voltak a tanulásban is.”

Szűcs János:A diákok aktívan részt vettek az órán. Összességében a mai nap eredményesnek tekinthető. Szívesen vettem részt a programban.”

Mata Attila:Örültem a lehetőségnek, hogy mások is megtapasztalhatják iskolánk viszonyait. Megmutathatjuk mi is olyan gyerekeknek az életünk egy mozzanatát, amit eddig lehet, hogy el se tudtak képzelni. El se tudták képzelni, hogy lehet másképpen is, tanulni, tanítani. Sok iskolában tanítottam már másoknak, gyerekeknek, felnőtteknek, mindenféle korosztálynak, csoportnak. Nem volt szokatlan a feladat.”

Egy szóval jellemeznétek a mai napotokat?

Tóth Zsóka: „Új élmény volt!”

Szűcs János: „Príma!”

Mata Attila:Tetszett!”

A tanórák után Molnár – Gál Béla igazgató az ebédlőben tartott egy rövid ismertetőt a Szalézi-s diákoknak a Don Bosco Iskoláról, az itteni diákéletről, a mindennapokról. Ezek után iskolabejárás következett, mely során a vendég diákok megnézhették a kápolnát, a könyvkötő műhelyt -és nyomdát, a hegesztő műhelyt, a tantermeket és még az igazgatói irodába is bemehettek.

A hozzánk érkező diákok nagyon nyitottak és közvetlenek voltak. Minden érdekelte őket, sokat kérdeztek és a tanórák hangulata is nagyon vidám, laza és játékos volt. Tanár és diák is jól érezte magát.

A Tolerancia napi rendezvény új dolognak számított nemcsak az iskolák életében, hanem az emberek szemléletformálásában is. Elindult valami új kezdeményezés, ami reméljük, hagyományt teremt és követőkre talál!

Balogh Katalin

http://www.don-bosco.sulinet.hu/esemenyek/?id=337

Helyszín

Don Bosco Általános iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium

Időpont

2016.11.14. 09:30 13:00

További Események